5 anledningar till varför man ska prova på att arbeta som stafettläkare

5 anledningar till varför man ska prova på att arbeta som stafettläkare

 

Stafettläkare, eller hyrläkare som det också kallas, innebär att man som läkare blir inhyrd på olika sjukhus, vårdinsatser eller andra platser där en läkare behövs, till exempel privat. Det är ett otroligt väl uppskattat yrke och en förgrening inom läkaryrket som många väljer att ta. Man skulle kunna jämföra yrket med att vara en vikarie, fast på ett mycket mer välorganiserat och attraktivt sätt. En vikarie blir inringd vid behov, medan en stafettläkare blir uthyrd när den vill och kan arbete och när kompetensen behövs.

 

Det finns många olika anledningar till varför man skulle kunna välja att börja jobba som hyrläkare, vi har tagit oss friheten till att lista fem anledningar till varför man ska prova på det, om man är läkare och vill prova en annan inriktning av sitt yrke.

 

  1. Lönen

 

Studier har visat att lönen hos en stafettläkare skiljer sig drastiskt mot vad en vanlig läkare tjänar. Det kan bero på att man jobbar åt ett bemanningsbolag hyrläkare som ger en bättre lönebild, bättre villkor och bättre arbetstillfällen än vad en vanlig läkartjänst gör. Exakt hur stor skillnaden det är mellan de två yrkena, lönemässigt, är svårt att säga men det har kommit ut fakta som säger att en stafettläkare kan tjäna nästan dubbelt så mycket. Om inte det är en morot till att prova på yrket så vet inte vi!

 

  1. Friheten

 

Som stafettläkare har man otroligt mycket mer frihet i att välja när, hur och var man ska arbeta. Man kan boka upp sig själv på jobb baserat på när man vill jobba, såväl som vara ledig när man behöver. Man behöver inte arbeta på jour på samma sätt som en vanlig läkare kanske behöver och man har mycket mer att säga till om i planeringen av sitt eget schema. Många som arbetar som stafettläkare väljer dessutom att starta eget hyrläkare och driva sitt eget företag med flera andra läkare anställda, för att optimera sin frihet ytterligare. Hur smart är inte det?

 

  1. Villkoren

 

Det pratas mycket i media om att läkare och sjuksköterskor inte arbetar under särskilt bra villkor. Något som är otroligt tragiskt då de jobbar med en av de viktigaste uppgifterna vi har i världen – att vårda dem som är sjuka och skadade. Om man väljer att jobba som hyrsjuksköterska, eller läkare, kan man faktiskt se en förbättring i sina arbetsvillkor. Vad detta beror på är svårt att säga men det har att göra med att man jobbar åt ett bemanningsbolag istället för att vara anställd av en vårdenhet.

 

  1. Variationen

 

När man arbetar som stafettläkare har man oftast varierande arbetsplatser. Man kanske blir bokad att jobba på ett sjukhus i en vecka, medan man får vara i en annan stad veckan efter, och hos en privatperson veckan efter det. Jobbet erbjuder mycket variation och många som arbetar inom yrket tycker att det är roligt att få prova på att vara på många olikas platser, istället för att konstant arbeta på samma sjukhus eller vårdenhet. Att ha variation i sitt yrkesliv är viktigt för hälsan och för att man ska orkar jobba kvar inom sin yrkesroll i många år. Det kan därför vara en bra idé att prova på att arbeta som stafettläkare, bara för att känna på hur det känns att variera sig varje dag eller varje vecka.

 

  1. Varför inte?

 

Sista men inte minst – varför inte? Om en hyrläkare lön är bättre än en vanlig läkarlön, man får mer frihet, bättre villkor och mer variation i sitt yrke, varför inte testa? Man kan inte bli annat än besviken, i värsta fall.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *